Вітання з Благовіщенням

    Скільки радості і світлого торжества в прекрасному святі Благовіщення! Скільки щастя несе він християнам усього світу - і скільки добра приніс він усьому людству! Архангел Гавриїл приніс Діві Марії сьогодні благу звістку: вона повинна народити Месію - того, хто своє життя віддасть за цей світ і за все наше людство. Вітаємо усіх і бажаємо, щоб свята Марія взяла вас під своє заступництво і подарувала безліч благодатей. Нехай все дороге та рідне, оточує Вас у житті і дає натхнення, силиі бажання,  нехай любов супроводжує  Вас  всюди! Бажаємо, щоб Господня благодать зійшла на Вас сьогодні, наповнюючи Ваше життя добром, теплом, щастям і всім тим хорошим, що може бути в цьому світі.  Нехай в великий день Благовіщення Діва Марія подарує Вам свою ласку, обдарує натхненням на цілий рік. Нехай світлом тонкої свічки увіллється у Ваше життя віра, надія, любов і мудрість.

 

Великодні медові пряники " ЯЙЦЯ ФАБЕРЖЕ"

Невдовзі кожен християнин  зустрічатиме світле й чисте свято Великдень, до якого зазвичай намагається підготуватися якнайкраще. Серед усіх смаколиків, які родина готує на  це свято, особливої уваги заслуговують яйця-писанки, крашанки. Ми спробуємо виготовити солодкі аналоги цього символу Великодня -  пряники, розписані як яйця-писанки!  Спробувати своїми руками випекти та розписати    ці медові ласощі може навіть дитина, бо це цікаво, незвично і творчо! Отже, розпочнемо!

До складу пряників входять звичайні продукти, і тісто готується настільки просто, що його неможливо зіпсувати.

Для тіста нам необхідно: мед - 1 неповна склянка, вода - 1 склянка, цукор - 1 склянка, яйця - 4 шт., борошно - 5-6 склянок, ванільний цукор - 1 пакетик, гвоздика - 4 шт, кориця мелена - 1 чайна ложка,  аніс - 0,5 чайної ложки, лимон (цедра) - 1 шт., сода - 1 чайна ложка або розпушувач для тіста 18г,

 Для глазурі: білок одного яйця, цукрова пудра 150 г,  харчові барвники або какао-порошок.

 Як відбувається ось ця таємниця творення медового пряника?

Найперше, необхідно розчинити в теплій воді мед, утвориться свого роду патока. Розтерти яйця з цукром до білого кольору (раджу один білок залишити для глазурі), додати розчинений мед, розмішати. Квіточки гвоздики, корицю і аніс треба подрібнити до порошку в ступці або в кавомолці, додати в тісто. Натерти цедру лимона і додати в тісто, соду погасити соком лимона і всипати пакетик ванільного цукру. Замісити тісто, додаючи борошно. Тісто має бути не туге, м'яке, навіть трохи липнути до рук. Розкачати частину тіста товщиною приблизно 8 мм (стіл добре посипати борошном) і вирізати по шаблону фігурки. Шаблон приготувала заздалегідь, тобто на картоні обведіть свою долоню, підрівняти краї, щоб вийшла форма яйця, і вирізати - це і буде шаблон для пряників. Викласти пряники на деко, змащене вершковим маслом або застелене пергаментом для випічки. Випікати при 180-200 ° приблизно 10 хвилин.

Пряники досить тонкі і швидко пропікаються, тому  не забувайте стежити, щоб не згоріли. Коли пряники готові, розпочнемо чарівне дійство - прикрашання! Для прикраси краще купити різнокольорову присипку, в магазинах нині - величезна кількість різних наборів для декорації і прикрас кондитерських виробів, випічки, десертів, особливо перед Великоднем. З білка і цукрової пудри збийте глазур, якою варто покрити всі пряники - яйця,  а в решту можна додати барвники різного кольору і приступити до розфарбовування. Можна використовувати кондитерський  шприц з насадкою для написів або поліетиленовий пакет, в якому зрізати маленький кутик, але найзручніше застосувати пензлик для малювання.У цій справі вам  із величезним задоволенням допоможуть діти, для них це цікаво і захоплююче, а кожен пряник буде авторським та унікальним. Розмальовуйте так, як вам підказує ваша фантазія, душа і серце! Розпочинаємо??

Чи можна їсти халву в Піст?

Смачна халва - це продукт, який для багатьох замінює цукерки, адже вона дуже корисна. Але чи можна в пост споживати халву, і чи не суперечать ці солодощі усталеним правилам? Таке питання при повній забороні випічки в Піст, крім пісного печива, часто цікавить тих, хто дотримується Великого Посту.

А ви пам'ятаєте, з чого роблять халву? Мало хто взагалі дивиться складу халви, а між тим, вона складається з цукру і горіхів або насіння. З одного боку, немає нічого забороненого в складі халви, і її можна їсти в піст, адже і мед, і цукор і зерна з горіхами під час посту дозволені.

За церковними правилами не дозволено їсти масло в перший і останній тижні Посту, це час найсуворішої заборони і сироїдіння,  але ж халва складається з смачних і таких поживних горіхово-зернових інгредієнтів. Саме тому її не можна вживати в найсуворіші дні Посту.

Крім цього, не варто забувати, що в наш час магазинна халва може складатися також з різних консервантів, серед яких буде і желатин, який є  білковим продуктом забороненим до вживання в  Піст. Тому, якщо захочете перекусити в дні, коли масло дозволено, шматочком солодкої халви, дивіться уважно на склад товару.

Серед солодощів, які в Піст вживати не заборонено,  не лише халва, але й сухофрукти та варення. Тому немає строгих обмежень до вживання халви, особливо для дітей, які обходяться під час Посту без цукерок.

Але з іншого боку, не забувайте, що пісні дні - це не просто час, коли ви не їсте все смачне і шкідливе. Це також і очищення духовне, яке супроводжується заборонами на все, що приносить додаткову радість. Тому краще все-таки не споживати халву в Піст, якщо е для вас ласощі.

Однак не варто так радикально розуміти всі заборони, тому що дітям і людям похилого віку можна їсти халву в Піст. Нічого страшного, якщо до чаю або компоту ви з'їсте в якості перекусу шматочок смачної натуральної халви.

Крім того, що халва в Піст є умовно дозволеним продуктом, під час дієти все ж краще утриматися від цього продукту. У ньому міститься велика кількість цукру і калорій, тому з усіх десертів, які можна вибрати в дні, вільні від Посту, халва стане не кращим вибором. Халву і під час посту краще замінити фруктами і медом, це і смачніше, і корисніше.

Великодній заєць

Дивовижно швидко до  привабливих крашанок та писанок  приєднався великодній фігурний заєць, який так до вподоби дітям! Звідки і чому у нас все частіше  на Великдень дарують  ось цих милих зайців?? Спробуємо взнати історію появи цього  смаколика. На Заході, крім розфарбованих (а в останні роки і шоколадних) яєць ще одним символом Великодня вважається «великодній заєць» (Easter Bunny по-англійськи або ж Osterhase по-німецьки), який, зазвичай і приносить яйця дітям. Це швидше за все язичницька традиція, яку запровадили в США німецькі іммігранти.

Існує думка,  що великодній заєць з'явився з німецьких народних легенд. У Німеччині діти традиційно на Великдень залишали гнізда, зроблені з капелюхів і чекали в подарунок різнокольорові яйця. У різних землях це робили різні тварини: наприклад, в Гессен яйця приносила лисиця, а в Баварії  - зозуля. Пізніше з часом  заєць витіснив інших казкових тварин і нині лише заєць  має таке  символічне значення в усіх німецькомовних країнах.  

Зайця здавна вважали священною твариною німецької богині Eostre (Eastre). Саме від її  імені  в англійській і в німецькій мовах походить слово «Пасха». А у стародавніх кельтів і скандинавів заєць вважався символом богині-матері. Зайця, крім того, часто згадують у текстах середньовічних християнських манускриптів.

За легендою, бідна німецька жінка, у якої не було грошей, сховала розфарбовані та прикрашені яйця в своєму саду, а, коли її діти знайшли подарунок, поруч пробігав кролик, і вони вирішили, що це саме він приніс їм такий гарний подарунок.

Вперше великодній заєць і сама ця традиція згадані в трактаті німецького ботаніка і фізика Георга Франка фон Франкенау De ovis paschalibus - «Про великодні яйця», який був опублікований в 1682 році.

З початку XVIII століття ця традиція проникає в північноамериканські колонії разом з німецькими колоністами,  які селилися компактно в Пенсільванії.

Остаточно традиція склалася до кінця XIX і початку XX століття. Великодній заєць став героєм сучасного побутового казкового фольклору, як і всім відомий  Санта-Клаус. Вважається, що заєць приносить барвисті яйця, нині це майже завжди марципанова імітація, а також шоколад та інші солодощі дітям, які себе добре поводили. Багато в цей день вбираються в костюм зайця і дарують подарунки перехожим.

У православних країнах традиції пасхального зайця немає, проте є традиція розфарбовувати яйця - символ життя. Саме ця традиція нині залишається універсальною в християнському світі.

Великодні солодощі

Про випічку своїми руками на Великдень

В Європі та Америці Великдень - час солодощів. Їх готують своїми руками, купують в магазинах, дарують дітям величезні шоколадні яйця або усміхненого шоколадного кролика. Продажі солодощів у великодні дні вище, ніж на Різдво. Причиною тому традиції: в католицьких країнах солодощі - це основні подарунки на Великдень рідним, близьким, друзям і дітям уже багато століть.

Читайте наш огляд про смачні та красиві солодкі сувеніри. Дивіться, милуйтеся, беріть на замітку і печіть всією сім'єю.

Великоднє печиво (Easter cookies)

Яскраве, солодке, розсипчасте і фантазійне - таке печиво дарують один одному європейці на свято. Знамениті великодні кролики ховаються в нори, овальні солодощі оздоблені в формі курчат та яєць, різноманітне печиво у вигляді тваринок  усміхається з усіх європейських столів.

Раніше не було такого розмаїття присипок, цукрових маркерів, айсінгу, мастики та інших кондитерських чудес і печиво виглядало інакше. Це були прості коржики у формі тварини, квітки або овалу. Але тепер всі озброїлися фантазією і звели пасхальне печиво в окремий вид кондитерського мистецтва.

Сторінки